tirsdag den 3. maj 2016

Hvordan vælges de bedste LED pærer?

Når der er tale om LED pærer fungerer de som en erstatning for de traditionelle halogenlyskilder og glødelamper vi kender. Der findes mange typer og nogle bedre end andre, men hvordan findes de bedste LED pærer.

For et årti siden begyndte de første LED pærer af nogenlunde kvalitet at dukke op i handlen. Siden er det gået stærkt og idag findes der stort set ikke andre pærer på hylderne en LED pærer. Sparepæren eller A-lampen, som blev spået en lys fremtid fremfor glødelampen fik aldrig gennemslagskraft. Mest af alt fordi lyskvaliteten er ringe, men endvidere fordi den ikke tænder op med fuld styrke. Erstatningen for glødelampen er derfor imidlertid blevet LED pæren.


Bedste LED pære

Det første aspekt i udvælgelse af den rigtige LED pærer er fatningens type. Uden denne information kan markedet ikke gennemses. Når fatningen, som f.eks. kan være af typen GU10 LED pære, E27 LED pære, E14 LED pære, bliver kortlagt, så er vi godt på vej. Derfra kigges der nærmere på hvad den eksisterende pære har af specifikationer. Det er bl.a. her vi kigger nærmere på Watt-forbrug og lumen. Glødelampen på 60W udsender ca. 760lm, skal der findes en LED pære, som minimum giver samme mængde lys, skal vi op i sådan niveau. Philips LED pærer, Osram LED pærer og mange andre giver store energibesparelser. Flere viser også flotte resultater, når det kommer til lysets farvegengivelsesegenskaber. Dernæst kommer de mere komplicerede parametre, men det er også dem, der gør hele forskellen, når vi taler om god og dårlig lyskvalitet.


Farvegengivelsen, der oplyses med et tal efterfulgt af termen Ra eller CRI, belyser hvor god pæren er til at gengive farver. Som eksempel ligger dagslys på 100Ra, glødelampen 99Ra, LED pæren typisk 80-95Ra og sparepæren typisk 80-90Ra. Jo højere denne værdi er desto bedre gengiver pæren farver. Næste betydelige parametre er farvetemperaturen. Her er der tale om et tal efterfulgt af termen K for Kelvin. Sollys ligger typisk fra 6000-10000K altså koldt, stearin lys ligger på ca. på 1800K-2200K altså varmt lys. Alt efter hvor pæren skal anvendes vil det bedste valg som regel altid falde på et varmt lys. Udskiftning af en ældre glødepærer på 60W ser således ud i LED verdenen: 760lm (lumen), 90-95Ra, 2700K og tilsidst ikke alle LED pærer kan lysdæmpes, så få tjekket indpakningen inden køb.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar